Viziune

Sereiști

Sereiști

03/08/2023

Am încheiat acum treizeci de zile cel mai solicitant capitol din viața mea profesională. Am fost timp de 100 de luni directorul SRI și, cum se spune, asta mi-a ocupat tot timpul. Sunt probabil încă sub efectul recentei schimbări de ritm - îmi apar noi rutine, noi preocupări, alte lecturi, alte conversatii, dar și sentimentul că îmi lipsește ceva… Nu este vorba de adrenalină, de decizii la limită sau de euforia unor succese. Lipsa pe care o resimt cel mai tare este cea a oamenilor din SRI.

O nouă eră la frontiera civilizației occidentale

O nouă eră la frontiera civilizației occidentale

18/07/2023

Este dincolo de evidență faptul că traversăm o fază complicată în istoria noastră, marcată de mai multe crize suprapuse. Ce învățăm din istoria recentă pentru a construi fundamente mai solide pentru viitorul democrației? Traiectoria României în ultimele decenii tumultoase, navigând într-un context regional exploziv, oferă lecții provocatoare pentru regiune, o avertizare pentru Occident, dar și motive de optimism.

Crizele care nu se văd se uită

Crizele care nu se văd se uită

26/11/2021

Am comemorat recent două decenii de la atentatul terorist de la World Trade Center. Pentru SRI și pentru comunitatea globală de informații, septembrie 2001 a reprezentat o criză și un moment de cotitură în înțelegerea rolului și rostului serviciilor de informații. S-au prăbușit rutine și prejudecăți, au apărut noi unghiuri de înțelegere a fenomenelor. Organizațiile și societățile au mers înainte, dar nu ca înainte. Momentul de criză a trasat traiectorii globale care nu ar fi fost explorate altminteri.

Crizele care nu se văd se uită

Show must log on. Modă vintage și agresiuni la dozator

03/12/2021

În iulie 1991 exista încă pe hartă Uniunea Sovietică, Freddie Mercury trăia, dozatoarele TEC erau în mare vogă, iar vârful de lance al industriei românești de computere era HC 91, un „monstru” de plastic pe 64 Kb de RAM. În vara anului 1991, România încă privea curioasă spre Europa și spre lume, tributară încă unor mode, mentalități și șabloane de gândire păstrate din anii comunismului. Abia peste un an avea să apară prima Constituție democratică.